Program


Zsidó identitás filmklub Stark Andrással

Zsidó identitás filmklub Stark Andrással

Zsidó identitás filmklub Stark Andrással
Művészet és pszichoanalízis

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár frissen induló filmklubja. Analizáld a filmekben megjelenített zsidó identitásképeket Stark András pszichiáterrel! Az aktuális filmet közösen nézzük, előfordulhat, hogy megállítjuk, hogy aztán szabadon asszociálva együtt elemezzük.

Helyszín: Goldmark terem, 1075. Wesselény u. 7.

2015. október 15. csütörtök 17:00 A Rashevski-tangó (Sam Garbarski filmje) A film részleteiből készült 50 perces összeállítást nézzük.

2015. november 19. csütörtök 17:00 Saul fia (Nemes László filmje) A filmet nem vetítjük le, csak beszélgetünk róla!
Jegyár: 500 Ft.

Maximális létszám/alkalom: 40 fő

Rashevskiéknál váratlanul meghal a 81 éves Rosa mama, és a nagymama. Gyászolják fiai: Simon, a cipőkereskedő,  Dávid, a sebészorvos; Simon felesége, Isabelle, lányuk Nina, fiuk Jonathan, valamint Dávid fia, Ric. Végül, de nem utolsósorban Dolfo, aki egész életében titokban szerelmes volt bátyja, Shmuel feleségébe, Rosába. Shmuel ráadásul elhagyta a családot, és ortodox rabbi lett egy izraeli jesívában.

A két haláleset után nem fojthatóak el tovább bizonyos kérdések. A családtagok eltérő identitásai, a családi értékek és hagyományok iránti lojalitás, a mély a ambivalenciák. Lehet-e hinni Istenben a holokauszt után? Lehet-e zsidónak lenni és közben nem vállalni zsidóságunkat, rettegve a nácik visszatérésétől és féltve ettől gyerekeinket? Meg lehet-e óvni őket azzal, ha hallgatunk a tábori élményekről, mintegy az elakadt gyász jeleként?Lehet-e egy nem zsidó feleség igazi jiddise máme?

Elfogadás és megbocsátás, szeretet és család, az életöröm képességének titka. Ezekről a kérdésekről szeretnénk eltűnődni a film kapcsán.